Bästa robotgräsklipparen – Få en finare gräsmatta än grannen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GardenStore.

Det finns få saker som luktar bättre än nyklippt gräs, speciellt om det är klippt av en robotgräsklippare. Om du inte har anlitat någon att underhålla din gräsmatta, så klipper du förmodligen den själv. En syssla som tar mycket värdefull tid som du bättre hade kunnat ägna åt något roligare. Vissa tycker detta är helt OK, andra inte så mycket. Eftersom du klickat in dig på Techlandet skulle jag våga påstå att just du tillhör den senare kategorin. Kanske kan en investering i en robotgräsklippare vara lösningen för just dig.

Den bästa robotgräsklipparen i vårat test blev Husqvarna Automower 315 i premium segmentet, följd av Gardena R100Li SILENO och WORX Landroid M II 1000 WiFi. Samtliga maskiner är mångsidiga och passar de allra flesta typer av gräsmattor vi har runtom stugorna i Sverige. Effektiva, tystgående och med enkla installationer är var och en ett utmärkt val för att få den perfekta gräsmattan. 

Robotgräsklippare är relativt lätta att installera och programmera. De kommer i olika storlekar och varianter för att passa gräsmattor av alla former och storlekar. Eftersom de är drivna av uppladdningsbara batterier är de dessutom extremt tysta. Detta gör att du kan låta dem sköta om din gräsmatta när som helst under dagen, utan att väcka eller störa de mest lättstötta av grannar. Tyvärr är robotgräsklippare inte direkt billiga och prislappen blir bara högre desto fler funktioner klipparen erbjuder. Regn- och stöldsensorer, Bluetooth eller Wi-Fi-anslutning, styrning via mobilapp och flexibla schemaläggningsfunktioner kostar extra. Har du en större eller en brant gräsmatta kommer du också behöva betala extra för en modell som klarar av just dessa hinder.

Bästa robotgräsklipparen

På denna sidan hittar du våra rekommendationer på alla de bästa robotgräsklipparna och märkena. Vi har också sammanställt en lista på funktioner och fördelar med varje klippare som du bör titta igenom. Missa heller inte vår köpguide som hjälper dig att välja rätt maskin för just din gräsmatta.


Bästa premium robotgräsklipparen:
Husqvarna Automower 315

Bästa premium robotgräsklipparen Husqvarna Automower 315

En tyst, välutrustad och mångsidig robotgräsklippare med superenkel installation. Det som tar längst tid är att sätta ut sling- och guidekabeln. Den klarar av en maximal lutning på 40% vilket gör den optimal för så väl kraftigt lutande gräsmattor som platta.

Lägg där till en maximal klippyta på hela 1 500 m² så har du en robotgräsklippare som passar de allra flesta hushåll.

Klicka här för att läsa mer

 


Bästa mellan robotgräsklipparen:
Gardena R100Li SILENO

Bästa mellan robotgräsklipparen Gardena R100Li SILENO

En robotgräsklippare med Husqvarnas intelligens fast till ett bättre pris, samtidigt som den håller en hög kvalitet. Enkel schemaläggning och smarta funktioner. Eventuella köpare får helt enkelt en fantastisk robotgräsklippare till ett bra pris.


Bästa budget robotgräsklipparen:
WORX Landroid M II 1000 WiFi

Bästa budget robotgräsklipparen WORX Landroid M II 1000 WiFi

WORX levererar en bra robotgräsklippare till ett otroligt trevligt pris. Väldigt uppskattad av hela testgruppen. En klippare som gör sitt jobb och gör det väl. Bra extrafunktioner och finesser.


Våra favoriter

Gardena R50Li

Gardena R50Li

Med R500Li levererar Gardena en liten och nätt robotgräsklippare som passar gräsmattor upp till 500 m ². R50Li lämnar inga hjulspår efter sig och klarar av låga klipphöger ner till 20 mm. Ett attraktivt pris gör den till en solklar favorit för mindre gräsmattor.

Gräsklipparen är dessutom extremt tystgående vilket gör den väl anpassad för stadsmiljöer.


WORX Landroid WR100SI

WORX Landroid WR100SI

Vissa robotgräsklippare kan ha problem att klippa ända ut i kanterna på gräsmattan. Inte WORX Landorid WR100SI. Klipparen har det smalaste avståndet till klipparens kant på marknaden. Detta gör att den klipper ända ut till kanterna. Allt för att du ska få en så fin gräsmatta som möjligt.

WR100SI kommer även med inbyggd WiFi så att du kan följa klippningen via din smartphone.  Den passar för något mindre gräsmattor upp till 390 m² men har ett utseende som kanske inte faller alla i smaken.


Bosch Indego 400

Bosch Indego 400

Gillar du raka prydliga linjer är Bosch Indego 400 robotgräsklipparen för dig. Den klipper nämligen snyggt och prydligt i parallella linjer och undviker att köra där den redan klippt en gång. Roboten har även inbyggd teknik som kartlägger just din gräsmatta och förslår ett optimalt klippningsschema. Allt för att din gräsmatta ska må så bra som möjligt och vara i toppform.

Prosvärd maskin med mycket intelligens om än något komplicerad installation.

Klicka här för att läsa mer

 


WOLF-Garten LOOPO S150

WOLF-Garten LOOPO S150

Är du inte är sugen att lägga ut mycket pengar på en robotgräsklippare? Då är WOLF-Garten LOOPO S150 ett utmärkt alternativ. En kompakt och smart klippare som inte kräver mycket underhåll för att fungera bra. Den passar bäst till något mindre gräsmattor och klarar av lite högre gräs. Detta gör att du inte behöver köra maskinen så ofta. Skulle roboten av misstag köra in i en buske eller liknande kommer du enkelt hitta den tack vare den röda design.

Klicka här för att läsa mer

 


Husqvarna Automower 430X (2018)

Husqvarna Automower 430X (2018)

En stor gräsmatta kräver en större robotgräsklippare. Husqvarna senaste modell, Automower 430X (2018), passar gräsmattor upp till hela 3 200 m². Det är en mycket avancerad och smart modell som klarar av stora och komplicerade gräsmattor. GPS-stödd navigering, enkel mobilapp, låg ljudnivå och inbyggd vädertimer gör detta till ett solklart val för den teknikintresserade trädgårdsmästaren.

Klicka här för att läsa mer

 


McCulloch ROB RM1000

McCulloch ROB RM1000

Från Amerikanska McCulloch kommer här en tyst och energisnål robotgräsklippare till budgetpris. ROB RM1000 är enkel att både installera och använda. Passar dig som har en relativt platt gräsmatta då den kan ha problem med större lutning. En klippare som sköter sig själv och gör det den ska.

Klicka här för att läsa mer

 


Robomow RX 12 U

Robomow RX 12 U

Vill du ha en enkel och avskalad robotgräsklippare utan speciellt mycket funktioner är Robomow RX12U roboten för dig. Den passar dock bättre till sommarstugan är till villan då den endast klarar av att klippa ca. 250 m² gräsmatta. Man får vad man betalar för och den saknar schemaläggningsfunktion. Det betyder att du behöver manuellt starta klipparen när du vill klippa gräset. Med ett extremt lågt pris är det ändå en favorit bland testpanelen.


Stiga Autoclip M3

Stiga Autoclip M3

Det svenska företaget Stiga tillverkar inte bara sköna bordshockeyspel utan är även en producent av robotgräsklippare. Man började faktiskt att tillverka gräsklippare redan 1958 så erfarenheten finns verkligen där.

Detta är en snygg och liten gräsklippare som har Stigas välkända gula stripe på sig. Den passar lite mindre gräsmattor och erbjuder en klipptid på 50 minuter. Detta räcker gott och väl för att du ska få ett perfekt klippresultat vid varje klippning. Regnskydd, stödsensor och appstyrning via Bluetooth är bara några funktioner som ingår.

Klicka här för att läsa mer

 


Fungerar verkligen robotgräsklippare?

För er skeptiker där ute, tänkte vi ta och besvara den återkommande frågan ”Fungerar verkligen robotgräsklippare?”. Precis som alla verktyg och maskiner har även robotgräsklippare sina begränsningar. Men, dem fungerar om dem används korrekt. Precis som en mindre automatisk dammsugare fungerar dessa maskiner bättre om de används flera gånger i veckan.

Målet med en automatisk robotgräsklippare är att underhålla, inte att göra drastiska förändringar.

Att använda en robotgräsklippare regelbundet för att klippa korta längder förhindrar att maskinen täpps igen. Precis som en dammsugare, om du bara använder den en gång i veckan eller varannan vecka, tar städningen längre tid att slutföra och den behöver ofta rengöras på grund av tilltäppning.

Om du är intresserad av att investera i en robotgräsklippare befinner du dig troligen redan i underhållningsstadiet och vill hellre spendera en extra timme eller två som det tar i veckan på något mer värdefullt. Gräsmattor anses trots allt vara en lyx och vi tycker att de borde behandlas därefter.

Framsteg inom klippteknik

Kartläggning

En stor skillnad mellan en robotdammsugare och en robotgräsklippare är hur maskinen kartlägger eller ”lär sig” din trädgård. De flesta robotgräsklippare kommer med en lågspänningsledning som du huvudsakligen placerar runt din gräsmatta. När gräsklipparen kommer nära ledningen stannar den u och går inte förbi ledningen så länge den är ordentligt installerad. Att undvika att gräsklipparen försvinner iväg är självklart viktigt och kan dessutom påminna om en dålig skräckfilm.

Sensorer

De har också stötsensorer och är mycket mer korrekta än de brukade vara. Något så enkelt som en trädgårdsslang eller trädgårdstotmte räcker för att stoppa de automatiska robotgräsklipparna och få dem att vända om och klippa åt andra hållet.

Säkerhet

Som tidigare nämnt kan vissa känna sig oroliga över säkerheten hos de automatiska robotgräsklipparna, särskilt om du har små barn eller husdjur. De förbättringar som har gjorts på robotgräsklipparens känslighet är helt klart ett steg i rätt riktning. Det bör också noteras att robotgräsklipparna har en automatisk brytare på skärbladen som aktiveras om maskinen lyfts upp eller stängs av. Brytaren gör att bladet helt enkelt slutar snurra för att inte riskera skada på sig eller andra föremål.

Så länge du spenderar lite tid på att installera lågspänningsledningen korrekt, läser alla instruktioner och observerar din robotgräsklippare under de första användningarna, är vi är övertygade om att den kommer att vara trygg att använda för både dig och din familj.

Miljö

En av de bästa sakerna med robotmotorer är att de är elektriska istället för bränsledrivna, samt att deras sladdlösa drift gör dem än mindre besvärliga. Om möjligt, föreslår vi att du hittar ett sätt att ladda din robotgräsklippare med en förnybar källa, såsom solpaneler. Kontrollera spänningen och du kan enkelt hitta kompatibla panelsystem på marknaden som är mycket överkomliga i pris.

Funktioner att tänka på

Vi har gjort vårt allra bästa för att täcka alla de viktigaste egenskaperna och vad du behöver tänka på innan du köper en robotgräsklippare. Vi uppmanar dig att läsa igenom detaljerna kring de, i vårt tycke, viktiga funktionerna nedan innan du investerar i en gräsklippare. Några av dem är såpass viktiga att om du struntar i dem, kommer du inte att kunna använda din nya robotgräsklippare på ett korrekt och säkert sätt.

Skärningshöjd

Skärningshöjden är något viktigt att tänka på innan du köper en robotgräsklippare. Var noga med att veta vad du vill ha som ett slutresultat innan du köper en. På samma sätt kan disponibla skärningshöjder också påverka ditt val. Även om en gräsklippare har ett brett utbud av skärningshöjder betyder inte det att det finns tillräckligt med inställningar att välja inom det området.

Skärningsbredd

Beroende på storleken och formen på din gräsmatta behöver du antingen en snävare eller en bredare skärningsbredd på din gräsklippare. Bredare kan betyda mindre tid i en traditionellt utformad gräsmatta, medan snäva robotgräsklippare kan passa bättre i trånga och invecklade gräsmattor.

Sluttning

Vissa robotgräsklippare kan hantera större sluttningar än andra. Har du en lutande gräsmatta? Mät då först lutningen på din gräsmatta innan du köper en.

Installationsuppsättning

Några av de robotgräsklippare som vi presenterar i vår granskning levereras med ett eget installationskit så att du snabbt och enkelt kan komma igång. Men inte alla installationskit är likadana och om du behöver ett större kitt kan det vara bättre att ha möjligheten att köpa ett kitt separat. Det kan också hjälpa dig att spara en slant om du redan har en installationskit och bara behöver köpa en ny eller extra enhet för dina gräsklippningsbehov.

Kostnader

En stor återhållsamhet för vissa människor att köpa en automatisk robotgräsklippare är först och främst den initiala kostnaden. Om du betalar för regelbundna gräsklippningstjänster kan även en liten trädgård kosta den genomsnittliga familjen över 10 000 kr per år. När det gäller vissa modeller av robotgräsklippare sparar du in mer på bara ett år efter att du använt den (inklusive elektriska laddningskostnader). Nyckeln till en fantastisk gräsmatta är mer regelbundna trimningar i ett lägre trimningsläge.

Även om du inte lägger ut denna hushållssyssla, kan den fortfarande ta upp mycket av din tid – speciellt under sommarhelgerna. Att investera i en robotgräsklippare kan hjälpa till att hålla din gräsmatta hälsosam, vilket ger mindre underhållningskostnader längs vägen och det kommer antingen att spara dig tid, pengar eller både och.

Märken

När du börjar leta efter bra robotgräsklippare finns det ett gäng utmärkande märken som du sannolikt kommer att stöta på.

Husqvarna Robotgräsklippare

Det första är Husqvarna. De har över tre århundraden av erfarenhet när det gäller elutrustning bakom sig. Du läste inte fel. Över 300 år. De har heller inte förlorat sin glans. Det finns gott om robotgräsklippare från Husqvarna tillgängliga för konsumenter till rimliga priser.

Husqvarna Robotgräsklippare

Även med de dyrare modellerna kommer du sannolikt att spara mer efter bara ett år genom att använda en robotgräsklippare från Husqvarna än vad du skulle betala någon att klippa gräsmattan ett par gånger i månaden. Husqvarna är också det märke som har flest modeller tillängliga på marknaden.

Worx Robotgräsklippare

Kanske är Worx ett mindre välkänt varumärke i det Svenska hushållet men de har redan gjort sig ett namn när det gäller robotgräsklippning. Deras moderna maskiner är användarvänliga och extremt avancerade. Bortsett från att bara använder sensorer, är enheter såsom deras Landroid Robotgräsklippare utrustad med AI-algoritmer för att hjälpa till att navigera mer invecklade gräsmattor och beskärningar. De är så mycket mer än bara stiliga robotar, vilket i sig är en bonus.

Worx Robotgräsklippare

Gardena Robotgräsklippare

Gardena är en tysk trädgårdsutrustningstillverkare som ingår i Husqvarna sedan 2006. Tysk kvalité blandad med Svensk ingenjörskonst. En kombination som resulterat i högkvalitativa produkter med ett attraktivt pris.

Gardena Robotgräsklippare

En av de saker vi älskar med Gardenas robotgräsklippare gäller faktiskt något annat än själva produkten. Oavsett vilken modell du väljer från Gardena, är deras hemsida proppfull med användbara instruktionsvideos. Detta kan ge en förstagångsköpare en trygghet som kanske saknas med andra märken.

Övrigt

En av de saker vi försöker göra på Techlandet.se är att titta på varumärken som kanske inte genomsnittskonsumenten skulle överväga. Du är inte genomsnittlig – du förtjänar det bästa! Vi letar igenom varumärken som finns på konsumentområdet och som tillverkar högkvalitativa maskiner men kanske spenderar något mindre på reklam och marknadsföring. Du hittar dem i våra recensioner om robotgräsklippare här på denna sida. Kom ihåg att göra jämförelser för att se till att du inte fastnar för ett bra märke men fel robotgräsklippare.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *